4. Testa dina julkunskaper!

Igår gick den traditionella och mycket trevliga julglöggen av stapeln på AGoodId. Om du av någon anledning missade festen får du nu chansen att uppleva en av dess höjdpunkter; tipspromenaden. Facit publiceras inom kort.

Glödgat win

Glöggens motsvarighet kom till Sverige på 1500-talet. Första gången man kan se ursprunget till ordet glögg i tryck är år 1609 då man skriver om ”glödgat win”. I kokboken ”Den svenske kocken” från 1837 finns följande recept på Glödgat win: ”Vanligt rödt win uppkokas med något muskotblomma, kanel och kryddnejlikor, jämte nödigt socker och antändes. När det slutat brinna, silas det och drickes varmt.” Smaskigt!

För att få sälja mer glögg (gissar vi i alla fall) började Blossa lansera en årgångsglögg 2003 och har därefter släppt en ny smak varje år. Men vilken smaksättning har vi inte fått uppleva än?

1. Vinteräpple
x. Hjortron 
2. Tranbär

Årets julklapp

Årets julklapp utses varje år sedan 1988 av Handelns utredningsinstitut. Kriterierna för årets julklapp är:

  • Årets julklapp skall representera samtiden.
  • Det skall vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse för det snart gångna året.
  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

I år är det spikmattan som är årets julklapp och dessförrinnan en upplevelse (2008), GPS-mottagare (2007) och Ljudböcker (2006).

Vilken var årets julklapp år 2005?

1. En kokbok
x. Ett pokerset
2. En platt-tv

Kalle Anka

Kalle Anka och hans vänner är ursprungligen ett amerikanskt TV-program som där sändes för första gången på juldagen 1951 under namnet ”The Walt Disney Christmas Show”.  Kalle Anka sändes för första gången i svensk TV 1959 och har sedan dess sänts varje julafton kl 15.

Sedan 1983 har majoriteten av innehållet varit det samma. Men vilka två inslag av de nedanstående fanns med redan 1959? 

1. Tjuren Ferdinand + Askungen
x. Snövit och de sju dvärgarna + Plutos julgran
2. Lady och Lufsen + I jultomtens verkstad

Adventskalenderns historia

Adventskalenderns saga började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul.

Vad hände med Gerhard senare i livet?

1. Gerhard fick smak för kakor och startade ett bageri som varje jul delade ut kakor till stadens barn. Han sägs vara inspirationen till julsången - En sockerbagare här bor i staden
x. Gerhard blev delägare i ett tryckeri och en dag mindes han sin barndoms kak-kalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta adventskalendern.
2. Gerhard blev väldigt tjock av alla kakor han åt som barn och blev grundare till den inte så framgångsrika dieten, Die Tannenbaum metode, som gick ut på att inta stora mängder av avkok på granris.

Adventstjärna

Adventsstjärnan blev populär i Sverige på 1930- och 1940-talet men de första adventsstjärnorna såg dagens ljus redan på 1880-talet i den tyska staden Herrnhut. Det tyskimporterade stjärnorna började säljas kring 1934 i Sverige. De tyska stjärnorna var dock dyra i inköp, men 1941 startades en billigare massproduktion av adventsstjärnor i Sverige av en svensk herre.

Vem var det som kläckte idén med att massproducera adventsstjärnor på den svenska marknaden?

1. Ingvar Kamprad, grundare IKEA
x. Erling Persson,  grundare Hennes & Mauritz
2. Göran Karlsson, grundare Ullared

Julmust

Essensen till nästan all must som produceras i Sverige tillverkas av Roberts AB i Örebro. Receptet kommer från Tyskland där grundaren Harry Roberts studerade kemi.  Väl hemma i Örebro startade han tillverkning 1910. Receptet är såklart hemligt och endast en person känner till de exakta ingredienserna, vi vet dock att förutom de hemliga smakgivarna ingår bland annat malt och humle (numera i extraktform).

Vad är det egentligen för skillnad på julmust och påskmust?

1. etiketterna – julmust har en tomte och påskmust en höna/tupp 
x. mängden vatten
2. Påskmust är mer lagrad eftersom den lagras i minst 1 år innan den tappas på flaska. 

Broster

Broster, Broster! var en kontroversiell adventskalender i regi av Lars Lennart Forsberg som sändes på Sveriges Radio och TV 1971. Den har beskrivits som en av tidernas mest utskällda julkalendrar och kritiken gick bland annat ut på att den var svårbegriplig, handlade för lite om julen och var vänstervriden. Den handlade om familjen Wikmansson. Det var rätt ont om snö i serien som visserligen utspelade sig i december men eftersom familjen hade fantasi var det ibland sommar och sol. Familjen hann också med att kämpa mot miljöförstöring och köphysteri. 

Vad är en Broster?

1. Broster var Hasse Alfredssons karaktär. Han var morbror men eftersom julkalendern ville spegla ett mer könsneutralt samhälle fick han heta Broster - en blandning av morbror och moster.
x. Broster var det barn som mamma Wikmansson väntade. Eftersom man inte visste könet kallades fostret - Broster, sammansatt av Bror och Syster.
2. Broster var adoptivsonen Bertils sätt att säga "Plåster" Bertil hade vissa talsvårigheter som följd av en hjärnskada han fått av att bo nära ett kärnkraftsverk i Sovjetunionen.

Julkalendern

Julkalendern i Sveriges Television, TV-kalendern, är en årligen återkommande TV-serie i Sveriges Television. Den sänds varje dag från 1 december fram till julafton den 24 december. 1960 visades adventskalendern för första gången i tv.

Vilket av följande är inte sant?

1. 1977 års julkalender -Fem myror är fler än fyra elefanter- hade 24 luckor.
x. Teskedsgumman har visats två gånger i tv (1967 & 1976) och sänts i radio tre gånger (1967, 1976 & 1997)
2. 1999 kunde folk rösta fram vilken julkalender som varit den bästa på TV hittills. Vinnaren blev Mysteriet på Greveholm, tätt följd utav Sunes Jul, Teskedsgumman och Trolltider.

Var bor jultomten?

Enligt amerikansk tradition bor han på Nordpolen. Enligt finländarna bor han på fjället Korvatunturi i nordöstra Finland, men denna ogästvänliga plats har nu fått konkurrens av Rovaniemi,  där nöjesfältet SantaPark finns sedan 1998. Rovaniemi har bedrivit lobbying i hopp om att få bli EU-sanktionerade som jultomtens hemort. I Norge och Sverige har man haft mindre behov av att fastställa var tomten bor. I Sverige finns Sagolandet Tomteland i Mora och postcentralen i Tomteboda, där de brev som svenska barn skriver till tomten hamnar.  

2007 gjorde det svenska företaget Sweco en noggrann beräkning av var jultomten BORDE vara bosatt för att på mest effektiva sätt kunna dela ut julklappar till världens alla barn. 34 microsekunder per skorsten funkar bra om man utgår från platsen, Latitud, (N) 40.40, Longitud, (E) 74.24. Vart ligger platsen?

1. På Island
x. I Polen
2. I Kirgizistan

 

Visa fler