Organiskt ska det vara

Om du har en webbplats vill du antagligen ha besökare till den. Så hur får man egentligen det?

Något förenklat kan vi säga att det finns tre sätt att driva trafik till en webbplats:

  1. Reklam (TV, radio, utomhusreklam, annonser, direktreklam, banners, Google AdWords etc). Dvs medieutrymme som du betalar för.
  2. Redaktionellt utrymme. Tidningsartiklar, länkar från andra sajter/bloggar etc. Gratis, men kräver att du har innehåll som är tillräckligt intressant för att andra ska rapportera om/länka till det.
  3. Sökmotorer. Gratis (åtminstone i mediehänseende) och mycket effektivt om det görs rätt. Här pratar vi s.k. organisk sökmotoroptimering (dvs att göra dina sidor så aptitliga som möjligt för sökmotorerna genom att konstruera dem på ett genomtänkt och välstrukturerat sätt).

Vilken mix du bör välja styrs i hög grad av hur din konkurrenssituation ser ut. Men en god början, vare sig du har en stor eller liten mediebudget, är att säkerställa att din webbplats är organiskt sökmotoroptimerad.

Varför? Därför att detta dramatiskt ökar sannolikheten för att din sajt hamnar i topp vid sökningar som är relaterade till din bransch, tjänst och/eller produkt.

Vad är organisk sökmotoroptimering?

Låt oss prova att definiera organisk sökmotoroptimering som ”ett systematiskt sätt att göra en webbplats så attraktiv som möjligt för sökmotorer”. Till exempel handlar det om att minimera mängden kod på varje sida i förhållande till mängden faktiskt innehåll och att presentera innehållet på ett maskinvänligt sätt. Genom att vässa koden och se till att ditt publiceringssystem tar hand om sånt som är tråkigt och/eller svårt för redaktören att hantera manuellt kommer du en bit på vägen.

Bra, då får webbyrån fixa det så kan jag tänka på annat...

Fel, fel, fel! Tänker vi så tappar vi den redaktionella dimensionen och delegerar en central marknadsföringsfunktion till en leverantör som inte nödvändigtvis tillvaratar dina intressen på bästa sätt.

Framgångsrik sökmotoroptimering handlar om kunskap, uppföljning, kod och innehåll i ljuv samverkan. Håll utkik! Inom kort bjuder vi på ett par tips som ger konkreta resultat.

Visa fler