Ett tecken från gudarna?

När Pelle spanade ut över takåsarna i morse såg han något vackert som han aldrig hade sett förut. Entusiasmen spred sig och snart stod vi alla klistrade vid fönstret.

Det visade sig vara ett "Halofenomen", så här säger SMHI:

Halo kallas de optiska fenomen i form av färgade eller ofärgade ringar, bågar, pelare eller ljusa fläckar runt solen och ibland månen. Dessa fenomen uppstår genom ljusets reflexion i iskristaller, som svävar i atmosfären. Ordet härstammar från grekiskan och betyder cirkel.

Halo är ett väderfenomen som relativt ofta framträder på himlen, många gånger i samband med annalkande frontsystem och nederbördsområden. Halon är därför ett ganska säkert tecken på förändring i vädret, och oftast kan man räkna med nederbörd inom ett halvt dygn.

Fenomenet uppstår då sol- eller månljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Halo kan därför bli synliga i samband med tunna, höga ismoln som Cirrus (fjädermoln) eller Cirrostratus (slöjmoln). Dessa rena iskristallmoln uppstår i troposfärens högre skikt och är ofta mycket tunna, så att den blå himlen kan lysa igenom molnslöjan.

På morgonen den 20:e april 1535 syntes ett antal halofenomen över Stockholm. Olaus Petri lät måla en tavla föreställande dessa fenomen. Originalet finns inte kvar, men en kopia från 1636, målad av Jacob Heinrich Elbfas, finns ännu idag att skåda i Storkyrkan i Stockholm.

En annan, mindre vetenskaplig, förklaring är att gudarna tittade in genom kontorsfönstret och fick syn på den inofficiella betaversionen av BeGood 7.0. Om detta återkommer vi inom kort.

Visa fler