Kvantitetssäkring

Vi lever i ett helt nytt medielandskap. Det tål att repeteras. Vi lever i ett helt nytt medielandskap. All together now. Vi lever i ett helt nytt medielandskap.

Den goda nyheten

Det nya medielandskapet innebär att du har tillgång till en fullständigt fantastisk kommunikationskanal som är öppen dygnet runt, når hela världen och där relevans och kunskap avgör synligheten av dina budskap.

Den dåliga nyheten

Det nya medielandskapet innebär att alla andra har tillgång till en fullständigt fantastisk kommunikationskanal som är öppen dygnet runt, når hela världen och där relevans och kunskap avgör synligheten av deras budskap.

Inte nog med det. En del av dessa personer skriver, publicerar bilder och filmer om ditt företag och din bransch. Och om de, hemska tanke, gör det bättre än du själv är sannolikheten stor att din potentiella kund tar del av deras skeva verklighetsuppfattning och vanföreställningar istället för dina egna vederhäftiga, seriösa och viktiga budskap.

Ett experiment

Vad sägs om ett litet experiment för att ta reda på hur synliga ni är på webben idag?

Låt oss börja med att undersöka hur många sidor på din webbplats som är indexerade av Google. Gör så här:

  • Besök google.se
  • Skriv in ”site:www.dindomän.se” (utan citationstecken och där dindomän.se är utbytt mot din domän, t ex svt.se) i sökrutan
  • Tryck på Google-sökning

   Så... Dividera nu antalet med 5.000.000.000.000 (50 miljarder tycks vara en någorlunda rimlig uppskattning av det totala antalet webbsidor) så har du din andel av webben i procent.

   Passa också på att studera hur sökresultaten presenteras. Om du vore en potentiell kund, skulle du klicka på länkarna? Vad kan förbättras?

   Gör sedan en sökning på det vanligaste begreppet för er bransch (t ex snickare, it-konsult, pappersbruk eller mejeri). Hur många träffar blir det? Genom att dividera antalet sidor från din webbplats som indexerats av Google (som vi nyss tog fram) med antalet träffar på ditt sökord får du en ungefärlig bild över ditt företags synlighet i branschen.

   rormokare

   Rörmokarens konkurrens: 63 400 träffar

    

   snickare.png

   Snickaren har det lite tuffare: 672 000 träffar

    

   Gör gärna motsvarande övning för dina konkurrenters webbplatser. Hur ligger ni till i förhållande till dem? Vilka slutsatser kan du dra? Ligger ni bäst till? Om inte, vill ni göra det?

   Med stor sannolikhet har ditt företag för få indexerade sidor med relevant och spetsigt innehåll som a) hamnar i topp vid sökningar och b) leder till att sökaren faktiskt klickar på länken. Och vad ska du då med din fantastiska webbplats till?

   Kvantitet, kvantitet, kvantitet. Och kvantitet.

   Lösningen heter kvantitetssäkring. Just det, kvantitet. Det gamla skällsordet som i forna dagar sades vara kvalitetens fiende. I det nya medielandskapet är kvantitet ett i högsta grad relevant begrepp och en av del av den moderna marknadsförarens mantra; inspiration, frekvens, kvantitet, relevans och kvalitet.

   Tro nu inte att vi är förespråkare för allmän nedskräpning av det offentliga rummet. Det är något helt annat än att göra relevant, intressant och inspirerande information tillgänglig för den som söker dina produkter eller tjänster. Och hur gör man det egentligen?

   Ditt företag behöver en riktigt bra redaktion

   Så är det. Om du är lyckligt lottad (eller ovanligt klok) har du redan en redaktion som kontinuerligt producerar högkvalitativ information och paketerar den på ett medvetet sätt som tilltalar såväl människor som maskiner. Vi har många konkreta bevis på att det lönar sig. Snabbt.

   Om vi ska leva som vi lär är det nu dags att avsluta denna artikel.

   Vi hörs snart igen!

   Och igen.

   Visa fler