RSS? Vad, varför och hur?

Först ut i AGoodId:s julkalender "24 trender inför 2009" är RSS (Real Simple Syndication). En teknik som lanserades av Netscape redan 1997.

Drygt 10 år senare är det fortfarande förvånansvärt många individer, företag och organisationer som inte använder sig av denna praktiska och effektiva teknik. Är du en av dem? I så fall är det dags nu.

Vad är RSS?

RSS är ett XML-baserat format som levererar innehåll från en webbplats. När du öppnar din RSS-läsare hämtas de senaste nyheterna från de källor som du valt att prenumerera på. Ungefär som e-post skulle man kunna säga.

Om du har ett par minuter över, titta gärna på den pedagogiska film:

Vad har jag som användare för nytta av RSS?

Med RSS kan du hålla koll på nyheter inom de områden du är intresserad av. I och med att du slipper besöka resp. webbplats (nyheterna kommer ju direkt till dig) sparar du en hel del tid och kan utan problem ta till dig nyheter från 100-tals sajter varje dag.

Vad har mitt företag/min organisation för nytta av RSS?

I en tid då folk (på goda grunder) ogärna lämnar ifrån sig sin e-postadress för att t ex prenumerera på ett nyhetsbrev är det givetvis klokt att erbjuda ett alternativ för den som vill hålla sig informerad om ert företag. Med RSS har användaren full kontroll över när en prenumeration påbörjas och avslutas. Det gör det givetvis lättare att våga "provprenumerera".

Väl relationen är etablerad har du en snabb och i princip, gratis kanal för att nå ut till dina intressenter.  Istället för att bara vänta (och hoppas) på att besökaren ska återkomma till din sajt kan du, tack vare RSS, räkna med att dina nyheter når mottagaren betydligt oftare och snabbare.

Hur kommer man igång med RSS?

Som användare:

Som företag/organisation:

  • Prata med din webbyrå/IT-konsult. Eller med oss på AGoodId. Vårt publiceringssystem, BeGood, har givetvis ett väl utvecklat stöd för RSS-feeds.

Mer läsning

 

Visa fler