Hälsokontroll för din sajt

Din sajt behöver en hälsokontroll då och då. Idag tar vi en titt på hur du själv enkelt kan få en uppfattning om hur välkodade dina sidor är.

Undersökningen görs med hjälp av W3C:s valideringsverktyg och kan ses som en indikation på hur välkodad din webbplats är.

Gör så här:

  • Besök http://validator.w3.org/
  • Skriv in din URL (webbadress, t ex www.agoodid.se) i "Address"-fältet
  • Tryck på "Check"
  • Avläs resultatet
  • Testa gärna ytterligare ett par sidor på din webbplats (klipp ut och klistra in hela länken till sidan i "Address"-fältet på validator.w3.org)

Några fel?

Att din webbplats inte validerar (dvs stoltserar med noll fel) behöver inte innebära några större problem. Ofta är det någon liten småsak som i regel är lätt åtgärdad. Prata med din webbdesigner och visa att du, som medveten beställare, förstår vikten av validering. Berätta att du gärna skulle vilja imponera på dina kollegor, vänner och konkurrenter med en perfekt validerad sajt.

Många fel?

Prata med din webbdesigner. Fråga varför det är så många fel. Lyssna. Det kan finnas goda skäl till att läget är som det är. Men acceptera inte svar som "validering spelar ingen roll" eller "det där har du inte betalat för". 

Noll fel?

Grattis! Om allt är frid och fröjd (och din kod mår prima), dunka dig själv i ryggen och ring genast din webbdesigner och överös honom/henne med lovord. Dels är det välförtjänt och dels kan det faktiskt löna sig eftersom lite uppskattning ofta gör underverk för engagemanget.

Mer läsning

 

Visa fler